Close

Davinia Sutton - Detail by Davinia Sutton

Davinia Sutton – Detail by Davinia Sutton

As avid entertainers, the clients requested a large ‘family friendly’ open kitchen with clear sightlines to the gardens and pool beyond. They desired a kitchen that would incorporate an aesthetic that was in keeping with the early 1900s architecture of their home.

The existing kitchen space was dark, cold and removed from the main living and entertaining spaces. As part of the design process the concept of repositioning the kitchen into the ‘heart of the home’ was explored.

By repositioning the kitchen space it now complements the century-old architecture and flow through to the main living spaces as well as allowing a connection with the gardens and outdoor areas beyond. The design unifies and reaffirms the ‘heart’ of this tailored home.

The setout of the design is in a communal ‘L’ shape format with room for everyone to gather around a central island. This layout provided the backbone to the overall result, allowing a strong connection to the outdoor spaces beyond, and this design is a backdrop to everyday family life.

The strong feature of the design is the central cook zone with its custom-made steel rangehood to reflect the freestanding range below and
conceal the ventilation. This sets the stage of the kitchen space and links the prep and wash zones, with the pantry zone adjacent. The working pantry zone houses hidden appliances including dual fridges, all integrated to reinforce the traditional detailing. The island provides storage facilities for extra serving crockery and tableware, and the front overhang creates room for informal seating with its ‘table like’ function.

Elegantly detailed painted joinery is the finishing touch to this design. To reflect the age and detail of the architecture, a traditional cabinetry style with panelled doors, fluted columns and cornices has been used. Further attention to detail can be seen in the use of
solid dovetailed timber drawers, solid stained French oak basket weave detail to the island top, solid stained oak carcasses and integrated appliances, all of which enhance the integrity of the space.

A classic palette of off-white joinery and engineered bench tops sets the backdrop to the central island with its dark stained solid timber bench top and drawer fronts. Polished chrome nickel cup handles & knobs, along with the oiled rimu floors and brick bond tiled
splashbacks nod to the 1900’s era of architecture.

Lighting was kept simple and understated so that the kitchen connected with the site lines of the main living room and outdoor areas beyond. Hanging pendants were restrained from over the island and kept for the purpose of the dining room table, to reinforce the
hierarchy of function and create intimacy with the volume of space.

The result is a kitchen that is now unified within the surrounding living spaces; an overall showpiece with eye-catching detail and function.